Evenemangs- och upplevelsestaden Stockholm

Fotbollsfans

Internationella arrangörer inom idrott, kultur och nöjen ska välja Stockholm som evenemangsstad. Stockholm ska vara en av världens främsta mötesplatser för kongresser, mässor och högnivåkonferenser.

Att evenemang arrangeras i stockholmsregionen är av stor betydelse. Det stimulerar ekonomin och skapar en ökad efterfrågan på varor och tjänster. Av den totala turistomsättningen i Stockholms län på 22 miljarder kronor svarar evenemang för cirka fem miljarder kronor och bidrar till såväl arbetstillfällen som etableringar i regionen.

Evenemang är också en viktig del i marknadsföringen av regionen och erbjuder de boende en attraktiv stad att bo och verka i.

Konkurrensen om de stora internationella evenemangen är hård, men Stockholm har flera goda förutsättningar att bli en evenemangs- och upplevelsestad i världsklass.

Hög kapacitet för evenemang

Multiarenorna Stockholmsarenan i Globenområdet och Friends Arena som blir Skandinaviens största arena och Sveriges nya nationalarena för fotboll. Båda dessa arenor ska stå klara 2013 och byggs med heltäckande, men öppningsbara tak, för att möjliggöra evenemang under alla årstider.

I början av 2011 invigdes också den nya kongresshallen Stockholm Waterfront Congress Centre, mitt i Stockholms city med plats för 3 000 deltagare och med ambitionen att vara ett av världens ledande centrum för möten, evenemang och konserter.

Därtill finns Ericsson Globe Arena, Stockholmsmässan som är den största mäss- och kongressanläggningen i norra Europa, Kistamässan, Stockholms stadion, som har flest antal världsrekord i friidrott, och en mängd mindre arenakapacitet.

Lång erfarenhet av evenemang och internationella toppmöten

Stockholms stad har en lång tradition av att stå värd för stora evenemang ända sedan OS 1912. Invigningen av Globen blev startskott för en rad internationella evenemang som exempelvis hockey-VM och volleyboll-VM samma år. Stockholm har också arrangerat hockey-VM 1995, World Police and Fire Games 1998, handbolls-EM 2002/2006 och EuroPride 2008. Näst på tur står hockey-VM 2012 och 2013 som samarrangeras med Helsingfors. Förhoppningen är att slutspelet 2013 ska kunna äga rum i nya Stockholmsarenan.

Stockholm har också erfarenhet av att anordna internationella toppmöten. I samband med Sveriges EU-ordförandeskap 2001 och 2009, samlades EUs stats- och regeringschefer på Stockholmsmässan, möten som tack vare goda säkerhetsarrangemang kunde genomföras under lugna omständigheter.

Stockholms stad har också gedigen erfarenhet av att anordna evenemang i egen regi som exempelvis Millenniefirandet, Stockholms 750-årsjubileum, Vattenfestivalerna, GO 08, Volvo Ocean Race Stopover Stockholm och nu senast Love Stockholm 2010.

Återkommade evenemang

Stockholm har många årligen återkommande evenemang. Några av de större internationella evenemangen är GE Galan, LG Hockey Games, Elitloppet, DN-Galan/Diamond League, Stockholm Open, Stockholm International Horse Show, Formex, Stockholm Furniture Fair samt utdelningarna av Stockholm Water Prize, Polarpriset och Nobelpriset.

Till detta kommer andra större årligt återkommande evenemang som Stockholm Pride Festival, Stockholm Fashion Week, Allsång på Skansen, Tjejmilen, Stockholm Marathon, Allt för sjön, allsvenska fotbollsmatcher, elitseriematcher i ishockey, landskamper i olika sporter, konserter och mycket annat.

Stort publikunderlag

I Stockholms län finns idag cirka 2 miljoner människor. Räknar man in hela Mälardalen stiger siffran till cirka tre miljoner. Till år 2030 väntas regionen ha vuxit med ytterligare 500 000 personer. Det finns en stor tradition av att åka till huvudstaden för att gå på konsert eller idrottsevenemang.

Effektiva och miljövänliga transporter

Stockholms kollektivtrafik tillhör Europas effektivaste. Det gör det enkelt för både publik och aktiva att ta sig till arenor och andra platser.

Tryggt och säkert

Stockholm har den lägsta brottsligheten i Europa i förhållande till sin storlek. Dessutom finns stränga krav när det gäller säkerhet på hotell, arenor och evenemangsplatser.

Senast uppdaterad 13 april 2015