Mer än en typ av projekt Hammarby Sjöstad

Flygbild Hammarby Sjöstad
Flygbild Hammarby Sjöstad

Om projektet

Sjöstaden var tänkt som OS-by och miljöaspekterna fick en framträdande roll. Istället för OS-by utvecklades Hammarby Sjöstad till ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt med hög miljöprofil.

För att kunna utveckla Hammarby Sjöstad har staden fått genomföra en stor omvandling av infrastrukturen. Trafikbarriärer har byggts bort och gamla industri- och terminalområden har avvecklats, koncentrerats eller fått en ny användning.

Varför?

Redan 1990 drogs de första strecken till vad som idag växer till Hammarby Sjöstad. Huvudidén i planarbetet var att visa på en unik möjlighet att vidga den centrala innerstaden med vatten i fokus, samtidigt som ett gammalt industri- och hamnområde skulle förvandlas till en modern stadsdel.

Vad?

När Hammarby Sjöstad är fullt utbyggd kommer stadsdelen rymma 11 000 lägenheter för drygt 25 000 invånare. Totalt kommer cirka 35 000 personer att bo och arbeta inom området.

Här finns till exempel äldreboende, förskolor, skolor, vårdmottagning och läkarbåt. Det finns också ett växande affärsliv - bland annat dagligvaruhandel, restauranger, kaféer, frisersalonger, skomakeri, kemtvätt, blomsterhandel och skräddare. Dessutom är det nära till Sickla stormarknad.

Hammarby Sjöstad har även platser för småbåtar och en idrottshall. Det är Idrottsförvaltningen som ansvarar för uthyrningen av bryggplatser för småbåtar.

Det är nära till både Nackareservatet och Hammarbybacken. Det finns också tillgång till ett bibliotek och till kultur- och utbildningsaktiviteter både på Kulturama och i Fryshuset, främst för barn och ungdomar.

I Sjöstadskapellet har Sofia församling aktiviteter för alla åldrar. Den närliggande Dieselfabriken i Sickla erbjuder teaterlokaler, bibliotek, konsertverksamhet och kulturverkstäder.

Bildgalleri

Klicka på en bild för att se den stor

Senast uppdaterad 15 maj 2017

Karta med positionen för Hammarby Sjöstad utmarkerad
Se Hammarby Sjöstad på kartsidan
Lat N 59º 18' 9" Lon E 18º 5' 30"
Se Hammarby Sjöstad i Google Maps

Status

 • Vision för projektet

  1990 till 2030

  Beskrivning

  Hammarby Sjöstad är ett bra exempel på hållbar stadsutveckling - en viktig del av Vision 2030 – i ett Stockholm på väg mot världsklass. En trygg och öppen stadsdel - från Skanstullsbron till Danvikstull, runt Hammarby sjö.

 • Planering

  Beskrivning

  Inom kv Påsen och Godsvagnen pågår planarbete för ca 750 lägenheter, förskola och lokaler. Området är beläget mellan Virkesvägen och Heliosparken. Marken ägs i huvudsak av Skanska, Areim, Ikano Bostäder och Svenska Hus.
  Planarbete pågår även i området mellan Vävar Johans Gata och Sicklavägen (Lugnet III). NCC planerar uppföra ca 100 bostadsrättslägenheter i området. Vidare planerar Stockholmshem bygga ca 100 h yresrättslägenheter, en förskola samt en ny sopsugterminal inom Lugnet III.

 • Genomförande

 • Klart

  Hela området är klart 2020

Kontakt