Mer än en typ av projekt Hammarby Sjöstad

Flygbild Hammarby Sjöstad
Flygbild Hammarby Sjöstad

Om projektet

Sjöstaden var tänkt som OS-by och miljöaspekterna fick en framträdande roll. Istället för OS-by utvecklades Hammarby Sjöstad till ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt med hög miljöprofil.

För att kunna utveckla Hammarby Sjöstad har staden fått genomföra en stor omvandling av infrastrukturen. Trafikbarriärer har byggts bort och gamla industri- och terminalområden har avvecklats, koncentrerats eller fått en ny användning.

Varför?

Redan 1990 drogs de första strecken till vad som idag växer till Hammarby Sjöstad. Huvudidén i planarbetet var att visa på en unik möjlighet att vidga den centrala innerstaden med vatten i fokus, samtidigt som ett gammalt industri- och hamnområde skulle förvandlas till en modern stadsdel.

Vad?

När Hammarby Sjöstad är fullt utbyggd kommer stadsdelen rymma 11 000 lägenheter för drygt 25 000 invånare. Totalt kommer cirka 35 000 personer att bo och arbeta inom området.

Här finns till exempel äldreboende, förskolor, skolor, vårdmottagning och läkarbåt. Det finns också ett växande affärsliv - bland annat dagligvaruhandel, restauranger, kaféer, frisersalonger, skomakeri, kemtvätt, blomsterhandel och skräddare. Dessutom är det nära till Sickla stormarknad.

Hammarby Sjöstad har även platser för småbåtar och en idrottshall. Det är Idrottsförvaltningen som ansvarar för uthyrningen av bryggplatser för småbåtar.

Det är nära till både Nackareservatet och Hammarbybacken. Det finns också tillgång till ett bibliotek och till kultur- och utbildningsaktiviteter både på Kulturama och i Fryshuset, främst för barn och ungdomar.

I Sjöstadskapellet har Sofia församling aktiviteter för alla åldrar. Den närliggande Dieselfabriken i Sickla erbjuder teaterlokaler, bibliotek, konsertverksamhet och kulturverkstäder.

Bildgalleri

Klicka på en bild för att se den stor

Senast uppdaterad 2 september 2016

Karta med positionen för Hammarby Sjöstad utmarkerad
Se Hammarby Sjöstad på kartsidan
Lat N 59º 18' 9" Lon E 18º 5' 30"
Se Hammarby Sjöstad i Google Maps

Status

 • Vision för projektet

  1990 till 2030

  Beskrivning

  Hammarby Sjöstad är ett bra exempel på hållbar stadsutveckling - en viktig del av Vision 2030 – i ett Stockholm på väg mot världsklass. En trygg och öppen stadsdel - från Skanstullsbron till Danvikstull, runt Hammarby sjö.

 • Planering

  Beskrivning

  Inom kv Påsen och Godsvagnen pågår planarbete för ca 750 lägenheter, förskola och lokaler. Området är beläget mellan Virkesvägen och Heliosparken. Marken ägs i huvudsak av Skanska, Areim, Ikano Bostäder och Svenska Hus.
  Planarbete pågår även i området mellan Vävar Johans Gata och Sicklavägen (Lugnet III). NCC planerar uppföra ca 100 bostadsrättslägenheter i området. Vidare planerar Stockholmshem bygga ca 100 h yresrättslägenheter, en förskola samt en ny sopsugterminal inom Lugnet III.

 • Genomförande

  Just nu

  I Henriksdalshamnen är ca 900 lägenheter inflyttade och klara. Finplanering av gator och park i området färdigställdes under 2014 liksom området mellan bebyggelsen i Henriksdalshamnen-Lugnet och Värmdöleden (Kanalvägsparken).

  Oscar Properties bygger ca 180 bostadsrättslägenheter i västra Hammarby Gård. I anslutning till detta har Fabege uppfört hotell, kontor och kommersiella lokaler, bland annat en ICA-hall.

  I området närmast Skansbron pågår ombyggnad av kajen. Innanför denna bygger SL en ny bussdepå i kv Fredriksdal. I samma kvarter har Skanska och Areim byggstartat cirka 380 bostadsrättslägenheter.

  I anslutning till gamla Luma-fabriken och Luma-torget ska Besqab bygga ca 70 bostadsrättslägenheter. Byggstart planeras till 2015.

  I kvarter Mårtensdal påbörjas under 2015 byggnation av ca 80 000 kvm kontor av Skanska.

  De nya lokalerna för Lugnets skola invigdes den 14 januari 2014, med en kapacitet för 420 elever.

  De kommunala skolorna Lugnets skola och Sjöstadsskolan utnyttjar sin kapacitet väl och för att möta det ökande antalet elever i Hammarby sjöstad utreder utbildningsförvaltningen olika alternativ för ökad elevkapacitet till hösten 2015.

  Nästa steg

  Det kommer att byggas ytterliggare en förskola i Hammarby Sjöstad, i kvarteret Hammarby Gård, ytan är 835 kvm och med plats för ca 100 barn. Förskolan beräknas klar årsskiftet 2015/2016.

  Staden förvärvade under hösten 2014 en kontorsfastighet invid Sjöstadsskolan som planeras byggas om till skola för att möta efterfrågan på skolplatser. Skolan beräknas kunna tas i drift till höstterminen 2016.

 • Klart

  Hela området är klart 2020

Kontakt