Brovaktarparken fick Sveriges Arkitekters Sienapris

Publicerad
1 december 2014 11:06
Senast ändrad
22 januari 2015 16:23
Ämne
Om projektet

Brovaktarparken på Kungsholmen fick i fredags Sveriges arkitekters Sienapris, som delas ut för att främja en god utemiljö i Sverige.

/PageFiles/891826/brovaktaren_webb.jpg

Parkens triangelformade topografi har ett stramt formspråk med mjukt innehåll bestående av körsbärsträd, tallar och varierad marktäckande vegetation. Veckningen av trianglar ger besökaren olika upplevelse och karaktär när man betraktar parken från olika perspektiv. Parken har ett åtta meter högt ”blommande aluminiumträd” som är ett konstverk av Albin Karlsson. Parken ligger vid Hornsbergs strand, delvis under Essingeleden och invigdes av Stockholms stad i december 2013.

De stora utmaningarna bestod i att skapa en koppling mellan Franzéngatan och Hornsbergs strand trots stora skillnader i den sluttande marken samt svårigheten i betonggjutningarna, både vad gäller projektering och i anläggning av dem.

- Det känns väldigt roligt för projektet att få ta emot det här priset med tanke på utmaningarna. Det är ett bevis på de tidigare projektmedlemmarnas envishet och tro på uppgiften tillsammans med en skicklig entreprenör har gett ett bra resultat, säger Monica Almquist, projektledare vid Exploateringskontoret.

Priset delades ut i fredags under festliga former i stadshuset där finansborgarrådet Karin Wanngård tog emot priset. 

Läs mer på Sveriges Arkitektes webbplats

 

Exploateringskontoret i Stockholms stad är beställare av parken. Följande företag var med i arbetet:
Idéarbete/program: (nod) c-o-m-b-i-n-e
Projektering: White Arkitekter AB
Anläggning - Mark: Marbit AB
Anläggning - Växter: BSO Trädgårdsskötsel AB

Senast uppdaterad 22 januari 2015