Konst

Konstnären Hillevi Berglund knyter i sitt fyrdelade verk "Drömmarnas sjö" an till resandets mytiska skimmer och den främsta resan av alla – till månen. Två skulpturer, blästrade blad i torgets markyta och en vägghängd bild utgör tillsammans resan från en liten sjö på jorden till Drömmarnas sjö på månen.

Ursprunget till konsten i Älvsjö centrum och resecentrum kommer från Älvsjöborna själva. De har önskat sig en sjö och resecentrum kommer att bli en mycket viktig del av Älvsjö. Den ultimata resan är resan till månen, enligt Hillevi. På månen finns både hav och sjöar. Hillevi ser på sin konst som en resa från en liten sjö på jorden till Drömmarnas sjö på månen.

Konsten på väggen i rulltrappshallen är en sammanfattning av Drömmarnas sjö. Utsmyckningen till Älvsjö centrum består av fyra delar:

 1. En väggrelief inne i Resecentrum
 2. En utsmyckning av torget i form av blästrade blad i torgytans befintliga skiffer
 3. En skulptur på andra sidan spåren där mässan ligger
 4. En skulptur vid Lerkrogen, bredvid torget

/PageFiles/569647/Verket-på-platsÄlvsjö_webb4.jpg

Bilden föreställer månen som speglar sig i en sjö med näckrosor. Materialet är polerad rostfri plåt, och bitarna varieras mellan blanka och matta, som en spegling i sig. Den största biten väger 60 kg och allt väger totalt 290 kg. Konstverket är 5 meter högt och 3.3 meter brett. Bitarna i pusslet har en perfekt passning och mellanrummet bildar teckningen.

/PageFiles/569647/Skyddsplasten-tas-bortÄlvsjö_webb3.jpg

Montering av väggreliefen i september 2013.

/PageFiles/569647/nackros_webb.jpg

Närbild på ett näckrosblad på Älvsjö Torg.

/PageFiles/569647/nackrosboll_webb.jpg

Skulpturen på mässidan av Älvsjö station.

/PageFiles/569647/Konstverk Älvsjö lerkrogen.jpg

Konstären Hillevi Berglund och Lena From från Stockholm konst vid skulpturen vid Lerkrogen från invigningen 6 september 2014.

Senast uppdaterad 19 september 2014

Karta med positionen för Älvsjö centrum utmarkerad
Se Älvsjö centrum på kartsidan
Lat N 59º 16' 44" Lon E 18º 0' 17"
Se Älvsjö centrum i Google Maps

Status

 • Klart

  Beskrivning

  Den nya bussterminalen med vänthall och resecentrum är i drift. Konstverket "Drömmarnas stad" finns på och kring torget.

  I september 2014 öppnades nya Älvsjö Torg tillsammans med över 40 företagare, föreninagar, entreprenörer etc i området. Kvarter 1, 2 och 3 är inflyttade och klara. Hotellet vid kvarter 5 planeras bli klart i mitten av 2017.

Följ projektet

Kontakt