Mjuka färger lyser upp Hjulsta

Publicerad
16 januari 2014 16:00
Ämne
Vision Järva 2030
Områden
Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta

/PageFiles/662754/_G5Q7403 [1].jpg

Färgsprakande ljus lyser upp skogspartiet i centrala Hjulsta. Installationen - som är både energieffektiv och nyskapande - har tagits fram tillsammans med de boende och är en del av en satsning för ökad trygghet och trivsel på Järvafältet.

- Vi har bland annat placerat ut ett 40-tal energieffektiva LED-armaturer som hänger i kablar runt skogspartiet. Vi har tagit fram belysningen i nära samverkan med boende och fastighetsägare genom projektet Social light movement. Vår förhoppning är att detta visar på ett av flera sätt hur vi kan arbeta med ljus och trygghet tillsammans med de som bor och vistas i området, säger belysningsingenjör Anna Albrechtsson vid trafikkontoret, Stockholms stad.

Installationen har designats av belysningsföretaget Olsson och Linder och är placerad i skogsområdet mellan Hjulsta Backar och Hidinge Backe i den övre delen av bostadsområdet. 

- Det som är speciellt är att vi har utökat ljusrummet till att inte enbart vara på vägen utan att stråla in i skogspartiet. På så sätt gör vi hela området tryggare och mer attraktivt, säger Jöran Linder, belysningsdesigner vid Olsson och Linder.

Workshopgruppen Social Light Movements förslag som låg till grund för Olsson och Linders belysning hade mycket färg: Lysande stubbar som man kunde sitta på, fågelholkar i skogen, färgat ljus på marken och ljussatta träd i olika färger.  Skogen och gångvägen är nu upplysta genom hängande ljuskällor, så kallad LED, med varmvitt ljus, som är spända mellan stolpar. För att få in färgen finns smalstrålande spotlights på stolparna som gör cirklar på marken i olika färger. Det finns också fyra lysande bänkar. Belysningen har låg energiförbrukning och är miljövänlig.

- Vi skapar en helt ny upplevelse av området genom en ljussättning där vi får en attraktiv plats med en större trygghet. Satsningen i Hjulsta är en del av flera trygghetssatsningar som pågår på Järvafältet, där bland annat Akalla By och parkleken Rinken i Rinkeby genomförts under 2013, säger Anna Albrechtsson.

Läs mer om Social Light Movement under relaterade länkar längst ner på denna sida.

Fakta om belysning i Stockholm

Belysningen i Stockholm är normalt tänd ca 4 000 timmar under året, där drifttiden varierar något beroende på väder. Belysningen styrs med ljussensorer som mäter himmelsljuset och anpassar sig efter detta. Tändning och släckning sker automatiskt efter förinställda värden. Under senare år har Stockholms samlade belysning successivt bytts ut mot mer energieffektiva så kallade LED-armaturer.

Trafikkontoret, Stockholms stad, som ansvarar för drift och underhåll av Stockholms gatubelysning, deltar regelbundet i trygghetsvandringar i olika delar av staden för att säkerställa att belysningen, som är en viktig del av hur säkert det offentliga rummet upplevs, fungerar effektivt.

Mer om Vision Järva

Senast uppdaterad 18 augusti 2014