Trafikvärdar med koll på Rinkebystråket

Publicerad
1 december 2014 10:00
Senast ändrad
2 december 2014 09:54
Ämne
Vision Järva 2030

/PageFiles/891572/Trafikvärdar 01_liten.jpg

Stockholms stad har anställt fyra trafikvärdar för att öka tryggheten och trafiksäkerheten under tiden som Rinkebystråket byggs om.

Klockan är sju på morgonen och Mulki, Iglan, Mahmoud och Abdulkader gör sig redo för att börja sin arbetsdag vid Rinkebystråket. De gula jackorna tas på för att de ska synas ordentligt. Snart börjar morgonrusningen för Rinkebys trafikvärdar.

- Vi har ett viktigt jobb att hjälpa människor att känna trygghet. Framför allt hjälper vi barn och gamla att passera över gatan. Bilisterna ska förstå att de måste ta det försiktigt här, berättar
Abdulkader Iskow, som arbetat som trafikvärd sedan mars i år.

Rinkebystråkets ombyggnad från genomfartsgata till affärsgata med butiker och restauranger pågår just nu för fullt. Trafikvärdarnas uppgift är att bidra till att särskilt barn och unga kan passera över övergångsställena på ett säkert sätt. De står längs gatan på platser där man tillsammans med byggledningen ser att det för tillfället finns behov.

- Det finns flera skolor och förskolor nära byggområdet och många unga måste passera här dagligen. Många tar också bussen vid Rinkebystråket. Därför såg vi ett behov av att öka säkerheten, särskilt under morgon och eftermiddag. Den här satsningen är också ett svar på önskemål från de boende att hantera trafiksituationen under byggtiden, säger Anna-Greta Holmbom Björkman, projektledare på exploateringskontoret.

Trafikvärdarna är rekryterade av Jobbtorg Stockholm i Kista. Alla känner väl till området och kan flera språk utöver svenska, vilket var en del i rekryteringsprocessen. Deras arbete bygger mycket på kontakt med båda trafik och förbipasserande.

- Ögonkontakt är viktigt. Genom att få kontakt med bilisterna kan vi bidra till att samarbetet mellan trafik och gående fungerar bättre. Ibland går människor rakt ut i körfältet, då kan vi vara där och säga till. Alla lyssnar inte men vi kan alla fall bidra, säger Iglan.

Mulki tillägger:
- Föräldrarna är också viktiga, de har många frågor och kan känna sig oroliga. Vi får också en hel del frågor om hur man ska gå eller att hitta till olika adresser i Rinkeby.

Värdarna hjälper till att vara byggets ögon och öron på platsen, och föreslå åtgärder när de märker att någonting inte fungerar. Till exempel var det tack vare trafikvärdarna som ett övergångsställe målades på gatan då de märkte att både bilar och gående missade skyltarna.

Slutligen, vad säger rinkebyborna om bygget?
- De hoppas att det blir fint. Vi får många frågor om när det blir klart, vilka butiker det blir och när de öppnar. Vissa är intresserade av att själva hyra en lokal. Folk tycker det är positivt, men har svårt att föreställa sig hur det ska bli. Många ser fram emot att det blir klart, säger Mahmoud.

Satsningen görs inom ramen för stockholmsvärdarna, som är ett samarbetsprojekt mellan arbetsmarknadsförvaltningen och trafikkontoret.

Läs mer om nya Rinkebystråket eller om Vision Järva.
 

Senast uppdaterad 2 december 2014