Arkitekt utsedd för utveckling av Stadsbiblioteket

Publicerad
19 december 2014 15:10
Ämne
Stadsbiblioteket

Rotundan Stockholms stadsbibliotek. Foto Lennart Johansson

Nu har en arkitekt handlats upp för att utveckla och rusta upp Stadsbiblioteket. Det blir brittiska Caruso St John Architects, som tillsammans med Scheiwiller Svensson får uppdraget.

Stockholms stad planerar just nu för att utveckla och rusta upp Stadsbiblioteket. Huvudbyggnaden, som ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1928, är ett av den moderna svenska arkitekturens stora verk – känd även internationellt.

Vår bedömning är helt enkelt att Caruso St John Architects är mest kvalificerade för uppdraget. De har en erkänd kompetens av arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och med publika byggnader innehållande kulturell verksamhet. Det handlar till exempel om gallerier, konsthallar, museer, bibliotek och kyrkor säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

Även arkitektens beskrivning av hur och på vilket sätt de vill genomföra uppdraget, ligger bakom beslutet. Uppdraget till Caruso St. John Architects handlar om att titta på samtliga lokaler som ingår i fastigheten Spelbomskan 16, vilket innebär huvudbyggnaden, annexet och bazarerna. Ingen yttre utveckling planeras utan fokus ligger på invändig utveckling.

Verksamhetskoncept

Mer information om Stadsbibliotekets idéer för verksamhetens utveckling finns i det verksamhetskoncept som bifogas. Från och med idag finns också en mindre utställning i Stadsbibliotekets huvudbyggnad och i annexet, som beskriver detta.

Senast uppdaterad 22 december 2014