Ikea, köpcentrum och tusentals bostäder

Publicerad
1 februari 2013 09:00
Ämne
Söderstaden

Visionsskiss Ikea

I slutet av januari presenterade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) den stora nyheten att Ikea och Ikano vill satsa på en etablering i Söderstaden.  

Ikea och Ikano vill bygga ett möbelvaruhus, ett köpcentrum och cirka 550 nya bostäder i Söderstaden. Därför har företaget skrivit ett avtal med Stockholms stad. Avtalet innebär att företaget och staden ska undersöka förutsättningarna för dessa byggen.

– Platsen som Ikea vill bygga på ligger strax söder om Tele2 Arena, norr om Enskedevägen. Idag finns där tre bensinstationer och SL:s depå. Dessutom påverkas några fastigheter som staden äger, berättar Gerd Comstedt, projektledare för exploateringskontoret, Stockholms stad.

Utmärkt läge

En av de stora fördelarna med Söderstaden är den mycket goda tillgången till kollektivtrafik. Det är ett av skälen till att Ikea gärna vill finnas just här. Inom en kilometer finns sex tunnelbanestationer, över 40 busslinjer samt tvärbanan.

Gång- och cykelstråken i området och mot omkringliggande stadsdelar kommer att byggas ut väsentligt, bl.a. planeras en gång- och cykelbro över Nynäsvägen.

– Nu börjar arbetet med att analysera många olika frågor för att området ska bli en levande del av innerstaden. Till exempel trafiken och hur varuhuset, köpcentrumet och bostäderna ska anpassas till och knytas ihop med övriga delar av Söderstaden, säger Daniel Andersson, arkitekt på stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad.

Om cirka ett år är utredningarna klara. Efter det tar det en detaljplaneringsprocess vid. Bygget börjar allra tidigast 2016.

Fler bostäder

– Vi tror väldigt starkt på det här. Utvecklingen av Söderstaden är viktig för oss och vi vill skapa en blandning av bostäder och handel, sade Sten Nordin när avtalet presenterades.

Förutom Ikanos projekt finns planer för ytterligare 2500 nya bostäder i Söderstaden.

Senast uppdaterad 15 juni 2015