Nytt planarbete för Slussens bussterminal

Publicerad
12 september 2014 09:00
Ämne
Slussen

Nu startar arbetet med den nya bussterminalen som kan stå klar 2021, samtidigt med resten av Slussen. Stadsbyggnadsnämnden fattade torsdagen 11 september beslut om att påbörja ett nytt planarbete för en terminal i Katarinaberget.

Bussterminalen säkrar kollektivtrafikförsörjningen från ost-sektorn. Den tillvaratar också resenärernas intresse av en smidig och säker bussterminal, samtidigt som den blir en viktig del av nästa Slussen och bidrar till att Slussen-området blir en attraktiv mötesplats.

Ett samråd planeras i början av nästa år, och efter granskning kan det leda till beslut i kommunfullmäktige i slutet av 2015. Byggtiden beräknas till 3-4 år.

Den nya terminalen planeras att ligga i Katarinaberget med tre separata bergrum för ankommande trafik, avgående trafik och i mitten utrymmen för passagerarna. Terminalen planeras få 8 ankomstplatser, 17 avgångsplatser och 17 reglerplatser.

Tidigare i somras slöts en överenskommelse mellan Stockholms stad, Nacka kommun, Värmdö kommun och landstinget om finansieringen av den nya terminalen. Denna överenskommelse ska under hösten upp till beslut i respektive fullmäktige.

Senast uppdaterad 10 september 2014