Ny metod tar tempen på säkerheten och förebygger olyckor

Publicerad
27 februari 2014 15:03
Senast ändrad
27 februari 2014 15:37
Ämne
Slussen

/VisionGlobal/Alla projekt/Slussen/Aktuellt/Bilder/2014/5925-097345_mikael_ullen.jpg Foto: Mikael Ullén

Sedan i höstas används en ny slags skyddsrond i Slussenprojektet. Den ger redan resultat och skapar en tryggare arbetsmiljö.

Varje torsdag beger sig skyddsombud och arbetsledare från både byggentreprenören och Stockholms stad ut till byggarbetsplatserna i Slussenområdet för att säkerställa att de som jobbar där har en trygg arbetsmiljö. Något som har blivit lättare sedan den nya ”Bygga säkert-metoden” infördes hösten 2013. Metoden gör det enklare att mäta säkerheten.

Byggledaren Peter Aldén, Stockholms stad, och Vlatko Gujic från JM entreprenad är med och går skyddsronderna. De är båda väldigt nöjda med den positiva effekten på arbetsplatserna och på kollegorna.

– Vi får en bra översikt om hur säkerheten är just här och nu. Vi tittar inte bara på brister utan uppmuntrar och berömmer också när vi ser att alla rutiner följs. Det gör att de som jobbar ute i området blir mer engagerade och uppmärksamma på att agera mer ansvarsfullt, säger Peter Aldén.

Att bygga säkert

Det nya med ”Bygga säkert-metoden” är att man direkt får ett mätbart resultat på säkerheten. Att rätt skyddsutrustning används kontrolleras till exempel. Likaså ordning och reda i utrymmena och om alla arbetsmoment utförs på rätt sätt. Allt noteras, både fel och vad som fungerar väldigt bra, och förs sedan in i ett diagram. På så sätt får entreprenören en siffra på hur säker arbetsplatsen är. Det går då på ett enkelt sätt att följa upp varje arbetsområde för att kunna förbättra säkerheten och minska risken för olyckor.

För att få en säker arbetsplats krävs dock att alla deltar aktivt i skyddsarbetet och är på sin vakt:

– När vi utför arbeten i små utrymmen är det extra viktigt att säkerheten fungerar. Vi måste alltid vara noggranna om att påminna oss om att inte ta några onödiga risker. Tänk efter före som jag brukar säga, avslutar Vlatko Gujic.

Senast uppdaterad 27 februari 2014