Nu startar renoveringen av Katarinahissen

Publicerad
9 maj 2014 09:14
Ämne
Slussen

/VisionGlobal/Alla projekt/Slussen/Aktuellt/Bilder/2014/utblick_katarinahissen_627px.jpg Foto: Lennart Johansson

I samband med Slussens ombyggnad rustas Katarinahissen upp så att den fungerar igen. Under nästa vecka går startskottet för den efterlängtade renoveringen.

– Vi börjar med att riva blomsterhandeln vid Katarinahissens fot för att ge plats åt de underhållsarbeten som vi ska göra. Vi kommer att kontrollera, tvätta och måla hela stålkonstruktionen. Vi ska även byta utslitna ståldetaljer högst upp i hissen, säger Lars Ericsson, byggledare i projekt Slussen.

Trappan bredvid blomsterhandeln kommer att vara stängd fram till oktober. Då beräknas underhållsarbetena att vara klara, men hissen är långt ifrån färdig för att kunna användas redan då. Tidigast 2019 planeras den att kunna tas i bruk.

– Katarinahissen är i stort renoveringsbehov och lite längre fram kommer vi att förstärka grundläggningen och byta hissmaskineriet. Det kan vi göra först nästa år när de östra delarna av Slussen börjar rivas, säger Lars Ericsson.

I mars blev det klart att Stockholm stad går in som delägare till Katarinahissen tillsammans med Folksam. Det var det avtalet som gav klartecken för renoveringen. Ett arbete som många stockholmare och turister har väntat på. Hissen har varit ur funktion sedan 2010 på grund av brister i driftsäkerheten och konstruktionen. När ombyggnaden av Slussen är helt färdig 2022 ska den gå hela vägen ner till Saltsjöbanan och den nya handelsplatsen.

Senast uppdaterad 9 maj 2014