Målningar från 50-talet i Kolingsborg

Publicerad
3 oktober 2014 14:07
Ämne
Slussen

/VisionGlobal/Alla projekt/Slussen/Aktuellt/Bilder/2014/SSM_10001596_800px.jpgIntresset för målningarna har varit stort. Här intervjuas Piamaria Hallberg på Stockholms stadsmuseum av SVTs regionala nyhetsprogram ABC. Foto: Mattias Ek

Slussens ombyggnad innebär många spännande fynd. Nu är väggmålningarna från 1950-talet dokumenterade för framtiden.

Piamaria Hallberg är etnolog på Stockholms stadsmuseum och i hennes jobb ingår att samla in berättelser om Slussen.

Vad är det för målningar som har kommit fram?

– Det är ett antal motiv som skildrar hamnarbetarnas vardag och de målades av konstnären Ingemar Callenberg på 1950-talet, i samband med invigningen av Kolingsborg. Målningarna beskriver de olika arbetsmomenten som utfördes i hamnen, säger Piamaria Hallberg.

Väggmålningarna påträffades i Kolingsborgs nedre plan som fram till mitten av 70-talet tjänade som en utropshall, där arbetet fördelades mellan hamnarbetarna. När lokalerna sedan omvandlades till nattklubb täcktes målningarna över och motiven har sedan dess inte varit synliga. Nu har Stockholms stadsmuseums fotograf kunnat fotografera samtliga målningar.

Varför är det viktigt att dokumentera olika fynd?

– Så att framtida stockholmare kan ta del av vår stads historia. Det här är ett sätt, men vi samlar också in andra föremål och träffar många människor som får berätta sina minnen av Slussen, säger Piamaria Hallberg.

I Slussenområdet finns även fyra översiktskameror uppsatta som ska följa omvandlingen under hela byggtiden. Kamerorna tar stillbilder flera gånger varje dag. Av bilderna skapas sedan korta filmer som kommer att göra det möjligt att se hur nästa Slussen växer fram. Ett smakprov kan du se här!

Senast uppdaterad 3 oktober 2014