Karl XIV Johans staty flyttas

Publicerad
3 november 2015 15:35
Ämne
Slussen

Karl XIV Johans staty fotograferad nerifrån, han pekar majestätiskt upp mot den molniga himlen
Fotograf: Dieter Stöpfgeshoff

Under tiden Slussen byggs om behöver statyn av Kung Karl XIV Johan en ny plats. Helgen den 7-8 november flyttas han till en tillfällig plats nedanför Slottsbacken. Där ska han restaureras av Statens fastighetsverk, som ansvarar för statyn. Var han hamnar när ombyggnaden av Slussen är klar är inte bestämt.

Tillsammans med Statens fastighetsverk och Stadsmuseet har flytten planerats under en lång tid. Statens fastighetsverk ansvarar för statyn och Stadsmuseet ansvarar för sockeln som statyn står på.

Vi har pratat med Lotta Günther, fastighetschef för Stockholms slott, som ansvarar för Kung Karl XIV Johans staty.

Hur länge har statyn funnits?

Ryttarstatyn skapades av Bengt Erland Fogelberg och avtäcktes i samband med 40-årsdagen av unionen med Norge. Detta var år 1854, samtidigt som den dåtida ombyggnaden av Slussen var klar. Statyn symboliserar hur dåvarande kronprinsen Karl Johan rider in i Stockholm 1810.

Vid Slussens ombyggnad 1935 flyttades statyn till nuvarande Karl Johans torg och vändes så att kungen rider ut från staden.

Är det inte så att alla statyer ska stå vända mot Slottet egentligen?

När han flyttades till sin nuvarande plats tyckte man inte att han kunde rida rakt in i huset utan han behövde lite mer plats framför sig. Därför vändes han och pekade i stället söderut, bort från Stockholms slott. Den nedsänkta platsen krävde också en mycket högre sockel, vilken kommer att kortas ned i och med flytten.

Illustration av Karl XIV Johans nya sockel, som kommer bli något lägre än innanIllustration av Karl XIV Johans nya, lite lägre sockel.

Statyn ska först restaureras innan han får sin nya tillfälliga plats. Vilket skick tror ni den är i?

Eftersom den står på en så hög sockel kring vilken marken är avspärrad har det varit svårt att göra grundliga förundersökningar. Statyn kommer först att flyttas till Gubbens gård vid Slottsbacken för att undersökas ingående.

Var kommer statyn stå när restaureringen är klar?

Efter genomgången på Gubbens gård kommer den att flyttas upp på Slottsbacken, ungefär mitt för slottets södra valv. Den befintliga sockeln, som är i mycket dåligt skick kommer delvis att återvändas men kommer att bli mycket lägre. Var han ska stå när Slussen är klar är inte bestämt.

Senast uppdaterad 4 november 2015