3D-modell förenklar arbetet

Publicerad
27 mars 2013 14:31
Ämne
Slussen

/VisionGlobal/Alla projekt/Slussen/Aktuellt/3d_modell_nya_slussen.jpgHär kan du se den framtida slussrännan i nya Slussen. Det är många olika funktioner i den nya anläggningen som måste fungera tillsammans.

Slusskanaler, vägar och byggnader, el och belysning. Allt ska byggas nytt, och det är många projektörer som är med och planerar det stora och komplexa bygget av nya Slussen. Att använda sig av en 3D-modell både förenklar kommunikationen och gör det lättare att visualisera arbetet.

De olika projektörerna är ansvariga för att ta fram sina delar av modellen, som sedan måste testas, så att alla delarna bildar en helhet. Att samordna de olika delarna sker kontinuerligt. Shirly Cheung jobbar som samordnare för 3D-modellen och har just genomfört en så kallad krockkörning, vilket innebär att hon jämför de olika modellerna med varandra.

– Sammanlagt har jag fört över ett femtiotal modeller från alla projektörer. Att lägga in modellerna i ett samordningsprogram gör att vi får en samlad bild och i ett tidigt läge kan upptäcka eventuella fel, säger Shirly Cheung.

Alla tänkbara konstellationer jämförs med varandra.

– Till exempel kan jag välja att jämföra arkitekternas modell med konstruktörernas. Eller belysning med installation. Sedan skickar jag rapporter till varje projektör med förslag på vad som behöver ändras eller ses över, säger Shirly Cheung.

Modellen ersätter inte vanliga platta ritningar helt och hållet, det kommer säkert att behövas ett tusental ritningar för Slussen, tror Shirly Cheung, men utan 3D-modellen skulle det antalet ha behövt vara väldigt mycket större.

Senast uppdaterad 19 oktober 2015