Upptäck nya Stockholm i Stockholmsrummet!

Publicerad
17 juni 2014 14:00
Senast ändrad
23 juni 2014 11:41
Ämne
Så växer staden

Stockholmsrummet

Nu är stadens nya utställningslokal i Kulturhuset invigd. Stockholmsrummet ska fungera som kontorets fönster mot Stockholms invånare. Nu har stadens nya utställningslokal – Stockholmsrummet – officiellt öppnat i Kulturhuset.

- Jag är så glad. Det här rummet är efterlängtat, det har vi önskat oss länge, sade Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd, när hon invigde Stockholmsrummet idag.

Stockholmrummet

Syftet med Stockholmsrummet är att visa att Stockholm växer, men också varför och på vilket sätt. I rummet kommer pågående projekt att ställas ut, tillsammans med information om den övergripande utvecklingen vad gäller byggande, infrastruktur och hållbarhet.

Informationen presenteras på en rad olika sätt, till exempel genom modeller, filmer, kartor och bildskärmar. På 3D-bord kommer aktuella projekt att visas och med x-boxkontroller kan besökarna gå runt i den planerade miljön och i detalj uppleva den ”på plats”.

- Det ska vara ett rum för stockholmarna och ge besökarna en upplevelse, säger kommunikationschef Birgitta Holmström på stadsbyggnadskontoret.

Stockholmsrummet

Förklara helheten

Utställningen visar hur behovet av nya bostäder ökar i takt med att allt fler människor flyttar till staden. Att med fler bostäder växer även behovet av nya verksamheter kring bostäderna, såsom skolor, sjukhus och kommersiella servicelokaler.

- Vi vill att Stockholmsrummet ska vara en plats man återkommer till för att följa utvecklingen i Stockholm. Därför kommer vi fokusera på att ha ett omväxlande programinnehåll, säger Jenni Almgren, kommunikationschef på exploateringskontoret.

Löpande temautställningar

Utställningen kommer löpande förändras och utvecklas och växla mellan fem teman: vatten, trafik, grönt, hållbarhet och nya planprojekt.
Först ut är utställningar om stadsutvecklingsprojekten Järvafältet, Årstafältet och Hammarbyhöjden-Björkhagen.

Öppet varje dag

Stockholmsrummet har öppet 10-19 varje dag.  I sommar  mellan 2 juni – 3 augusti kommer det att vara öppet på helgerna mellan 11-16.  Utställningen, som idag ryms på 75 kvadratmeter, kommer till hösten 2015 att flytta in i en större lokal, även den i Kulturhuset, på T-baneplanet.
- Då kommer vi förhoppningsvis ha ännu mer visualiseringsteknik framtagen, säger Birgitta Holmström.

Senast uppdaterad 23 juni 2014