Nu börjar tävlingen ”Årets Stockholmsbyggnad 2016”

Publicerad
2 februari 2016 07:00
Senast ändrad
2 februari 2016 11:02
Ämne
Så växer staden

Årets Stockholmsbyggnad, plaketten

Årets Stockholmsbyggnad är ett pris där stockholmarna röstar fram sin favorit bland nya hus, byggnader och parker. Nu är det dags att nominera tävlingsbidrag.

Tanken med tävlingen är att skapa engagemang för det moderna Stockholm – och uppmuntra till diskussion om hur vi vill att vår huvudstad ska se ut.

– Stockholm ska vara en stad som satsar på kvalitetsarkitektur. Med tävlingen Årets Stockholmsbyggnad vill vi fokusera på de många goda exempel som finns i Stockholm och visa på hur vi skapar en hållbar stad som människor trivs i, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

Tävlingen startar nu, med en nomineringsperiod där alla kan lämna förslag via mejl och brev. Det viktigaste är att det är en byggnad i Stockholms kommun som är färdigställd under 2015. Det kan också vara park, en större renovering eller ombyggnation av ett hus som är av så stor betydelse att det känns som ett nytt hus.

Nominera genom att ange byggnadens adress (och namn, om det finns).

När nomineringsperioden är slut 20 mars väljer en jury ut tio byggnader som går vidare till final. Juryn utgår från byggnadens estetik, hållbarhet, innovation och betydelse för staden.

Sedan börjar omröstningen. Alla kan rösta via brev, mejl eller sms. Principen är en röst per person, mobilnummer och mejladress. Vinnaren, Årets Stockholmsbyggnad 2016, kommer att presenteras vid en ceremoni 26 maj 2016.

Kajen 4, Liljeholmskajen, blev Årets Stockolmsbyggnad 2015.

Tävlingen genomförs nu för sjunde året i rad. Årets Stockholmsbyggnad 2015 blev Kajen 4 på Liljeholmskajen, ritad av Wingårdh arkitekter och med JM som byggherre.

Mer information: stockholm.se/aretsstockholmsbyggnad

Kontakt och mer information:
Olle Castelius
Pressansvarig, stadsbyggnadskontoret. Tel 08-508 27 441, 076-122 74 41

Senast uppdaterad 2 februari 2016