Första spadtaget för 200 nya bostäder på Nybohovsbacken

Publicerad
19 maj 2015 08:59
Senast ändrad
19 maj 2015 09:06
Ämne
Liljeholmen, Nybohovsbacken
Områden
Hägersten-Liljeholmen

Illustrationsbild NybohovsbackenIllustrationsbild för bostäderna på Nybohovsbacken. Foto: White

11 maj 2015 sattes spaden i marken på Nybohovsbacken. Första spadtaget för nybyggnationen av 200 nya lägenheter.

11 maj gick startskottet för de 200 lägenheter som ska byggas på Nybohovsbacken. Ungefär hälften av de nya bostäderna blir hyresrätter och byggs av Svenska Bostäder, medan den andra halvan blir bostadsrätter av Besqab.

Närvarande vid invigningen var bostads- och demokratiborgarråd Ann- Margarethe Livh, Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder samt Anette Frumerie, VD Besqab. Som en hälsning till det framtida Stockholm valde de att, istället för det klassiska ”första spadtaget”, gräva ner en tidskapsel innehållande information om projektet och den nuvarande bostadssituationen i staden. De berättade även om de nya husen samt bostadsbyggandet i stort i Stockholm.

- Stockholm växer så det knakar, om bara några år når staden över en miljon innevånare. Bostadsbehovet är mycket stort och bostadsköerna växer. Idag tog vi ett första spadtag på våra nya bostäder i Nybohovsbacken, säger Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder.

Porträttbild utomhus på Anette Frumerie, VD Besqab, Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder samt Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd.Anette Frumerie, VD Besqab, Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder samt Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd. Foto: Peter Lydén.

Syftet med projeketet framgår i detaljplanen, att ”utveckla den offentliga miljön kring Nybohovsbacken, genom att skapa en ny liten park, rusta upp det befintliga parkområdet och göra gaturummet mer stadsmässigt, tryggt och trivsamt.” Husen byggs på norrsluttningen av ett berg, och är planerade för att så många lägenheter som möjligt får utsikt över omgivningarna. White arkitekter har gjort planen och ritat husen, och tagit stor hänsyn till den omgivande marken och vegetationen för att bevara den vildvuxna känslan på Nybohovsberget.

- Vi förvandlar Nybohovsbacken från blåsig landsväg till en trevlig stadsgata med en allé och ett levande gatuliv. För att göra läget attraktivt var det viktigt att skapa en bebyggelse med en stark egen identitet, säger Mats Egelius, ansvarig arkitekt på White i ett pressmeddelande.

Inflytten beräknas ske etappvis under 2017 och 2018.

Läs mer om projektet Nybohovsbacken här.

Senast uppdaterad 19 maj 2015