Gasverket ska förvandlas till en kreativ stadsdel, öppen för alla

Publicerad
17 september 2013 18:00
Senast ändrad
1 oktober 2013 10:44
Ämne
Norra Djurgårdsstaden

/PageFiles/562056/gasverket_teaser_1.jpgFramtidsbild Gasverket. Bild: Koncept Stockholm

Gasverket ska förvandlas från stängt område till en öppen och tillgänglig stadsdel för både de som bor i närheten och för övriga stockholmare. JR Kvartersfastigheter är den aktör som tillsammans med staden utveckla Gasverket.

Exploateringsnämnden tog ställning för en tidig markreservation för JR Kvartersfastigheter den 26 september.

Den unika miljön, med sitt utmärkta läge och sina kulturhistoriska värden, gör Gasverket till en lättillgänglig destination för alla stockholmare. Kultur, gallerier, scenkonst, nöjen, möten, upptäckarglädje, designbutiker och matupplevelser ska locka hit besökare från hela regionen.

I den gemensamma planeringen för Gasverket kommer Stockholms stad och JR Kvartersfastigheter att framöver presentera en mängd intresseranta aktörer som ska verka i Gasverkets kulturhistoriska byggnader från förra sekelskiftet. Tanken är att Gasverket blir en levande kreativ stadsdel. Gasverket som helhet kommer att bli en av Stockholms attraktioner, men också bidra till ett väl fungerande vardagsliv för dem som bor och arbetar i området.

Jämte beslutet om en samarbetspartner för 13 av husen i Gasverket, ligger i planeringen att Spårvägsmuseet flyttar in i Gasverket, det ska även byggas en skola för 760 elever och en idrottshall i området.

Staden utreder hur en internationell gästspelscen kan inrymmas i någon av tegelgasklockorna. Målet är att fylla båda klockorna med öppen verksamhet, gärna med inriktning mot kultur. Läs mer

Senast uppdaterad 1 oktober 2013