Andra etappen i Norra Djurgårdsstaden växer fram

Publicerad
5 februari 2015 11:24
Senast ändrad
6 februari 2015 15:43
Ämne
Norra Djurgårdsstaden

/PageFiles/930915/Västra_feb2015_2.jpg

Det byggs och flyttas in fortlöpande i Norra Djurgårdsstaden. I den första byggetappen Norra 1 har det skett inflyttning i 670 lägenheter och i den andra etappen Västra i cirka 400 lägenheter.

De första familjerna flyttade in i sina nya hem i Västra under våren 2014. Etappen kommer att bestå av 1200 nya bostäder när den är färdigbyggd, 800 hyresrätter varav 240 studentlägenheter.

I takt med att stadsdelen får nya invånare flyttar även affärer, service och andra verksamheter in i området. Förskolan Fjällklockan öppnar i kvarteret Padjelanta i februari 2015.  Läs mer om förskolan

Förutom förskola, sushirestaurang, bankkontor, gym och blomsteraffär kommer ett café/konditori att öppna på Storängsgatan till våren.

Vi ställde några frågor till Christel Carlborg som flyttade in med sin man i kvarteret Padjelanta på Hårdvallsgatan, Västra, i december 2014.

/PageFiles/930915/Christel_Carlborg_2.jpg

Hur trivs ni i Norra Djurgårdsstaden och varför valde ni att flytta hit?
– Vi trivs superbra. Det känns som vi har vunnit högsta vinsten på bostadslotteriet.

Christel och hennes man har flyttat från Ystad till Norra Djurgårdsstaden. Efter 12 år i Skåne blev hemlängtan till Stockholm så stor att de bestämde sig för att flytta tillbaka. Nu bor de i en ljus trea med balkong med utsikt mot Hjorthagsparken och gasklockorna i Primula Byggnads fastighet.

Den främsta anledningen till flytten var möjligheten till ett hyreskontrakt samt närheten till stan och naturen. Eftersom de är hundägare var det också viktigt med rastgårdar i närområdet.

Christel är positiv till kollektivtrafiken i området och närheten till tunnelbanestationen, men skulle gärna se att buss 73 börjar trafikera under helgerna. Framåt våren ser hon fram emot att promenera till jobbet.

Christel tycker dock att parkeringsskyltarna bör förtydligas och påpekar att det saknas gatunamnskyltar i kvarteret. Sedan gång- och cykelvägen från Böcklingbacken lades om till ny sträckning har det blivit en omväg att ta sig hem.

Stadsdelen har miljöprofil, påverkade det ditt beslut att flytta hit?
– Ja, indirekt. Man får tänka ett steg extra.

Christel förklarar att de hade två bilar innan de flyttade till Norra Djurgårdsstaden. Nu har de en bil som de använder betydligt mindre än tidigare, mest för att kunna utöva sina fritidsintressen. Deras garage blir klart i april, men de hade helst haft tillgång till garaget redan vid inflyttning. Nu har de bilen i infartsparkeringen i Ropsten och hoppas att det kommer att fungera med 0,5 parkeringsplatser per bostad.

Finns det något ur miljösynpunkt som du tycker är extra bra med området?
– Primulas tre hus blir helt rökfria, vilket är värt att uppmärksamma för en miljöstadsdel som Norra Djurgårdsstaden. I samband med att vi skrev på hyreskontraktet skrev vi också under att förbinda oss att inte röka i lägenheten, på balkongen eller i omedelbar närhet av huset, vilket är jättebra tycker jag. Vi ansvarar också för att besökare följer reglerna.

Har du något bra tips för att leva miljösmart?
– Jag tycker det är jättebra med avfallskvarnen i köket. Man blir av med sopor och bidrar samtidigt till miljötänket.

Christel berättar att de har egen tvättmaskin men valde att inte ha torktumlare då det tillkommer en extra kostnad. Hon tipsar även om att använda tvättstugan istället för egen tvättmaskin. Tvättstugorna är försedda med elektronisk bokning vilket gör det smidigt att boka tvättid. 

Läs om etapp Västra http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/norra-djurgardsstaden/Flytta-hit/Hjorthagen/Detaljplan-Vastra/

På byggherrarnas gemensamma hemsida kan du läsa mer om deras planering och när de har sina visningar.  http://djurgardsstaden.se/lokaler-i-norra-djurgardsstaden/

Senast uppdaterad 6 februari 2015