Hemma i Stockholm – gata, kollektiv och vindsvåning

Publicerad
29 oktober 2012 08:50
Ämne
Mänsklig stad

Vardagsrum hemma hos författaren Sara Kadefors. Fotograf: Johan Annerfelt.

Ett förvaringsskåp på Stadsmuseet. Ett stort och välbesökt sällskapsrum. En färgsorterad bokhylla. Drömhem, mardrömshem och längtan hem. Bredden är stor i de berättelser från över 400 vanliga stockholmare som berättat om sina hem.

Under oktober presenteras berättelserna i film, utställningar och i olika föreställningar. Samtidigt hålls panelsamtal, språkcaféer och berättarcaféer om det alltid lika aktuella temat Hemmet.

Skådespelaren Anna Pettersson är först ut. Den 2 oktober klockan 18.00 på Stadsbiblioteket läser hon ett urval ur stockholmarnas berättelser om hemmet. Ackompanjerar gör medlemmar ur Tensta Gospel Choir och för ljudeffekter står Gustave Lund. Samma dag, den 2 oktober klockan 16.00-17.00, har Skärholmens bibliotek språkcafé på ryska om hemmet.

Redan den 28 september delas magasinet ”Hemma i Stockholm” ut på Slussen, Odenplan och Farsta, Tensta, Skärholmen och Husby T-banestationer. Magasinet kommer också finnas på alla bibliotek och på Stadsmuseet.

400 berättelser om hemmet

Sedan hösten 2011 har Stockholms stadsbibliotek och Stockholms stadsmuseum arbetat med tema hemmet. Den största delen av hemmet-temat har varit att samla in berättelser om stockholmarnas hem.

Vi har fått in runt 400 berättelser och dessa ska vi nu förmedla, ge i retur till stockholmarna, och visa upp det fina materialet. Bland berättelserna finns både lättsamma historier om till exempel grannar och om att dela rum med syskon eller mer allvarliga historier om hemlöshet, hemlängtan och otrygghet i hemmet.

Senast uppdaterad 29 oktober 2012