Stockholm vidare i Earth Hour City Challenge

Publicerad
21 januari 2013 11:32
Ämne
Hållbar stad

Bostadshus i Järva

Sjutton städer i Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige och USA har valts ut att gå vidare i Earth Hour City Challenge – WWF:s klimatutmaning till städer. I Sverige går nu Malmö, Stockholm och Uppsala vidare som finalister.

Totalt har 66 städer i sex länder anmält sig till den internationella klimatutmaningen som lanserades förra året på initiativ av Världsnaturfonden WWF. Deltagarna satsar på allt från kollektivtrafik, solenergi till klimatsmart renovering av bostäder och hållbar upphandling. Den 19 mars avgörs vem som blir Earth Hour Capital 2013.

– Städernas engagemang är otroligt inspirerande. Starka åtaganden på lokal nivå kan bidra till att vända ohållbara trender. Många utvecklar ambitiösa utvecklingsplaner för bostäder, transporter och energi. Vi önskar nu finalisterna lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Hållbara Järva

Stockholms satsningar på trängselskatten och planerna för “Hållbara Järva” – upprustningen av miljonprogrammet med mål om halverad energianvändning samt investering i solenergi – lyfts fram som särskilt intressant.

Fakta:

Under februari utses sex nationella pristagare, en från varje land, och en av dessa städer kommer att koras till Global Earth Hour Capital 2013 som presenteras vid en konferens i Malmö 19 mars.

Utmaningen sker i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability) och deltagarna rapporterar in sin information till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).

Juryn kommer att lägga särskild tonvikt på hur städerna planerar att tillgodose människors dagliga behov av t ex bostäder, transporter, energi och samtidigt göra städerna grönare och attraktiva att bo i.

Senast uppdaterad 21 januari 2013