GrowSmarter: Stockholm tar täten i satsning på smarta städer

Publicerad
11 februari 2015 14:01
Senast ändrad
11 februari 2015 14:30
Ämne
Hållbar stad

/PageFiles/935854/DSC_9661edit-webb.jpg

I Stockholms stadshus samlades på tisdagen den 10 februari borgmästare och delegater tillsammans med industripartners från europeiska städer för att starta  EU: projektet GrowSmarter, som leds av Stockholms stad.

Från Stockholm inledningstalade finansborgarråd Karin Wanngård (S) följd av Kölns och Barcelonas delegater. Stockholm, Köln och Barcelona är "lighthouse cities"i projektet och ska arbeta med tolv smarta lösningar för bland annat informations- och kommunikationsteknologi, urban mobilitet och energieffektiviseringar.

Projektet handlar om hur städer med hjälp av smarta miljötekniklösningar kan skapa fler jobb och växa hållbart, samtidigt som de blir mer energieffektiva, lättframkomliga och attraktiva för invånarna. Målet är att minska energiförbrukningen och utsläppen från transporter i de utvalda områdena, samtidigt som det skapar tillväxt och nya jobb.

GrowSmarter pågår i fem år och finansieras med 25 miljoner euro inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020. Fem så kallade "follower cities" Cork, Graz, Malta, Porto och Suceava är med i projektet för att ta del av erfarenheterna och få kunskap om lösningarna.

Senast uppdaterad 11 februari 2015