Tunnelbana till Hagastaden 2020

Publicerad
13 januari 2014 10:37
Ämne
Hagastaden

Avtalet om tunnelbanan till Hagastaden är nu undertecknat och tidsplanen är satt för att den nya linjen ska öppna 2020.

Fyra kommunalråd, finans- och trafiklandstingsråd samt regeringens särskilda förhandlare samlades den 7 januari vid Gullmarsplans tunnelbanestation för att underteckna avtalen om satsningen på nya tunnelbanelinjer. Parterna ingår i det som kallas Stockholmsförhandlingen som har utrett de olika sträckningarna, tidsplanerna och finansieringen av utbyggnaden.

Av de fyra nya linjerna så kommer Hagastaden byggas först för att följas av Barkarby, Arenastaden och Nacka. Tunnelbanan till Hagastaden kommer att utgå från Odenplan och byggas vidare ut till Arenastaden i Solna. Enligt det avtal som nu skrivits så kommer man att börja bygga senast 2016 och använda den befintliga stationen vid Odenplan för att grena av till den nya tunnelbanan mot Hagastaden. Tunneln är planerad att gå väster om Torsgatan och Torsplan och stationen Hagastaden byggs under E4an med uppgångar vid Torsplan och vid Nya Karolinska. Förlängningen till Arenastaden väntas sedan bli klar runt 2022. Den totala investeringen för sträckan Odenplan till Arenastaden är beräknad till 4,1 miljarder kronor.

Innebär beslutet att byggnationerna i Hagastaden försenas på något sätt? Stockholms stads projektchef Gunilla Wesström svarar:
- Nej, i planeringen av Hagastaden har tunnelbana funnits med redan i arbetet med den fördjupade översiktsplanen, alltså väldigt tidigt i planeringen. Vi har inte i vår planering stängt några dörrar för tunnelbana och det känns bra att beslutet nu är taget. Det underlättar givetvis vår fortsatta planering.

Senast uppdaterad 16 juni 2014