Åkeshovsbadet rustas upp och byggs ut

Publicerad
3 mars 2015 14:30
Ämne
Åkeshovs sim- och idrottsanläggning

Visionsbild Åkeshovs sim- och idrottshall. Liljewall Arkitekter

Den sista maj stänger simavdelningen, gymmet, bowlinghallen och serveringen i Åkeshovshallen för en totalrenovering och tillbyggnad. Hela byggnaden tillgänglighetsanpassas och beräknar att öppna igen i augusti 2017.

Under byggperioden har sporthallen och stora gymnastikhallen öppet som vanligt, som du kommer till via anpassade vägar utanför byggområdet.

Nya bassänger

Den gamla 25-metersbassängen blir kvar på sin plats. Den gjuts om och den djupa delen kommer att behållas. Däremot rivs den gamla undervisningsbassängen och flyttas till en nybyggd del där ytterligare en undervisningsbassäng byggs. I den nya delen blir det också en till 25-metersbassäng och en grund bassäng för de minsta barnen.

Utomhusgården byggs in

Utomhusgården som i dag ligger mellan simhallens omklädningsrum och sporthallen byggs in och förvandlas till gym, aerobics och spinning. Samtidigt vrids omklädningsrummen 90 grader för att göra det lättare att nå de olika aktiviteterna. Kafét flyttas fram från badets bakre avdelning närmare receptionen och får även servering in mot simhallen.

Flexibla omklädningsrum

Åkeshovs sim- och idrottsanläggning kommer erbjuda så kallade flexibla omklädningsrum. De är till för besökare som av olika skäl inte kan eller vill byta om i de större allmänna omklädningsrummen. Det är ett sätt att öka tillgängligheten för alla stadens medborgare.

Många utmaningar och hög säkerhetsnivå

Ombyggnationen kommer ge Åkeshovs sim- och idrottsanläggning en bra helhet men arbetet dit innebär en rad utmaningar. Bland annat att få hela badet tillgänlighetsanpassat enligt moderna krav och få det i ett och samma plan. Det finns också höga antikvariska värden att ta hänsyn till samt att få alla inblandade aktörer att känna sig välinformerade och trygga under arbetet. Bygget berör många, allt från hyresgäster till besökare och kringboende.

Den största utmaningen är att ha en hög säkerhetsnivå, undvika olyckor och tillbud under byggtiden. Skolor använder gymnastiksalen och sporthallen, många elever måste passera förbi byggarbetsplatsen på väg till och från gymnastiken. Det ställer extra stora krav på säkerhet. För att undvika olyckor kommer det att stängas av för gående kring byggnaden. Gående kommer att ledas till andra sidan lokalgatan och anpassade vägar utanför byggområdet.

En del av verksamheten flyttar till Nälstabadet och Vällingbybadet

Under renoveringen flyttas en del av verksamheten för simklubbar, simskolor och skolornas simundervisning till Nälstabadet, som får en tillfällig överbyggnad under fem år. Allmänheten hänvisas till Vällingbybadet under denna period.

Fakta om Åkeshovs sim- och idrottshall

  • Byggt 1959
  • Till- och ombyggnad 1 juni 2015 – augusti 2017
  • Totalrenovering av bad, omklädningsrum, träningslokaler och servering
  • Ny 25-metersbassäng, totalt två efter ombyggnaden
  • Ny undervisningsbassäng, totalt två efter ombyggnaden
  • Grund bassäng för de minsta barnen
  • Tillgänglighetsanpassning av hela anläggningen, inklusive idrottshallar och bowlinghall

Projektsajt: Åkeshovs sim- och idrottsanläggning

Senast uppdaterad 5 mars 2015